Het maakt niet uit wie je bent en hoe je eruitziet

Enkele jaren heeft het geduurd om van een kort gedichtje te komen tot het prentenboek ‘zonder strepen’. In 2012 kwam er zomaar ineens een gedichtje over een zebra zonder strepen in mij op; een gedichtje over anders zijn. De inspiratie hiervoor haalde ik uit mijn werk. In mijn werk kom ik namelijk veel in contact met kinderen die vaak als ‘anders’ worden gezien; kinderen met een ontwikkelingsachterstand, beperking en/of stoornis. Ik schreef het gedichtje op, maar deed er een tijdje niets mee. Totdat ik besloot er illustraties bij te maken. Het idee voor een prentenboek was geboren!

In de jaren die volgden zijn zowel de tekst als de illustraties nog veel veranderd. Zo is het gedichtje van verleden tijd omgezet maar tegenwoordige tijd en zijn er regels veranderd en toegevoegd. Ook de illustraties zijn voortdurend aangepast. Van een eerste schets ben ik langzaam gekomen tot de zebra zoals deze nu in het prentenboek te zien is. Na alle veranderingen was ik uiteindelijk helemaal tevreden en brengen de tekst en illustraties de boodschap over die ik graag wil overbrengen.

Het maakt niet uit wie je bent en hoe je eruitziet. Iedereen is de moeite waard!

Ik wil met mijn prentenboek de thema’s ‘anders zijn’ en ‘pesten’ bespreekbaar maken voor peuters en kleuters, zowel thuis, als in de klas of groep. Hoe jonger kinderen leren dat niet iedereen hetzelfde is, hoe meer zij mensen die ‘anders’ zijn zullen accepteren in hun verdere leven. De illustraties in het boek zijn groot, duidelijk en laten precies zien wat de tekst vertelt. Een zebra die anders is, hiermee gepest wordt en er graag bij wil horen. Er zijn aan de illustraties geen details toegevoegd die kunnen afleiden van het verhaal. Hierdoor is het verhaal goed te volgen voor jonge kinderen. De teksten zijn kort en op rijm. Er is gekozen voor eenvoudige taal om de boodschap goed over te kunnen brengen op peuters en kleuters. Zebra is anders, maar dat maakt hem zeker niet minder leuk of aardig!

op 0

Opmerkingen

Laat een reactie achter

Je emailadres zal niet worden gepubliseerd.