We Face It!

Reageer op een passende manier

€ 34,95

Wat houdt het spel precies in?
WeFace.it is een kaartspel om omgangsnormen binnen een (nieuwe) groep bespreekbaar te maken met als doel pesten te voorkomen. Je speelt het door middel van opdrachten die je één voor één uitvoert. Hierna reageren de andere groepsleden erop én kom je erachter hoe zij jouw aanpak vinden en hoe zij dit zouden aanpakken. Je leert elkaar goed kennen én komt erachter hoe je als groep met elkaar wil omgaan. Dit maakt de groep sterker en veiliger. Een groep waarin jij jouw plek kent zorgt dat er geen redenen zijn om mensen te pesten.

Waarom is deze opzet juist effectief tegen pesten?
Pesten doen mensen omdat ze elkaar niet kennen en zichzelf niet in de ander kunnen zien. De spelers van WeFace.it worden op een speelse manier uitgedaagd om ingewikkelde maar toch vaak voorkomende mededelingen aan elkaar te doen. Van zeggen dat je iets niet wil, tot iemand aanspreken op iets wat hij/zij niet doet tot grenzen aangeven. Doordat de groep hierop reageert, is direct duidelijk welke omgangsnormen binnen deze groep geaccepteerd worden en goed voelen. Hierdoor is de kans groot dat de groepscohesie toeneemt en dat een groep zichzelf ook echt als een groep ziet. Want een groepsgenoot pest je niet. Het spel is een manier om concreet stappen te kunnen zetten tegen pesten.’ Het wapen is een mes dat snijdt aan twee kanten. Wanneer een bedrijf WeFace.it inzet -des gewenst inclusief begeleiding- wordt het spel tegelijk geschonken aan drie scholen naar keuze.

Doel van het kaartspel:
Aan de hand van opdrachten laten de spelers zien hoe zij vinden dat er gereageerd zou moeten worden in diverse dagelijks voorkomende situaties. Tijdens het spelen van dit spel worden de omgangsvormen binnen een groep bespreekbaar gemaakt en verduidelijkt. Door het scheppen van duidelijkheid weten de groepsleden waar ze aan toe zijn en waar ze elkaar op kunnen aanspreken. Dit heeft een positief effect op het groepsklimaat waardoor negatief gedrag en/of pesten minder kans krijgt.

De groepsleden leren al spelend op een gepaste manier feedback te geven en te ontvangen.

Kun je enkele voorbeelden noemen van manieren waarop het spel pesten binnen een groep bespreekbaar maakt? 
Het spel is niet gemaakt om pesten te bespreken of het op te lossen. Het spel hoor je hiervoor te spelen, om elkaar te leren kennen én om van een groep losse mensen een groep te maken. Een groep waarin mensen elkaar goed kennen, zich bevriend voelen en zich veilig voelen.

Waarom is deze opzet juist effectief tegen pesten? 
WeFace.it is het spel om omgangsnormen binnen een (nieuwe) groep bespreekbaar te maken met als doel pesten te voorkomen. Je speelt het door middel van opdrachten die je één voor één uitvoert. Hierna reageren de andere groepsleden erop én kom je erachter hoe zij jouw aanpak vinden en hoe zij dit zouden aanpakken. Je leert elkaar goed kennen én komt erachter hoe je als groep met elkaar wil omgaan. Dit maakt de groep sterker en veiliger. Een groep waarin jij jouw plek kent zorgt dat er geen redenen zijn om mensen te pesten. 

Basisspel: 
Koffertje met handleiding, 96 opdrachtkaarten en 16 stemkaarten

Leeftijd: 
10-135 jaar

Doelgroep: 
groepen van 4-10 spelers

Het spel kan met meerdere groepen tegelijk gespeeld worden waarbij de groepen tegen elkaar spelen.

Illustrator 
Dennis Hardes

Ambassadeurs 
Jennifer Delano: Pesten is niet leuk
Marloes Dekker: Jimmy’s NL 

Transforming your enemy to a friend 

Pesten komt zowel op de basisschool als in het voortgezet onderwijs vaak voor. Volgens onderzoek pest ongeveer een vijfde van de scholieren in de hoogste klas van het basisonderwijs. Leerlingen in het voortgezet onderwijs hebben zelfs meer last van pesten: 21,7% zegt te pesten. De reden: angst, een poging om erbij te horen of omdat ze simpelweg niet weten hoe ze op een andere manier contact kunnen leggen. Ook in bedrijven houdt dit gedrag niet op én komen er steeds ergere verhalen in de publiciteit. 

Wat nu als we dit voorkomen én gaan zorgen dat scholieren hun schooltijd beleven als een mooie periode waarin ze vrienden voor het leven hebben gemaakt. Waar ze veilig waren én waar ze met plezier naar terugkijken. Zou dat waardevol zijn? 

Wat nu als het mogelijk is om door een simpel spel elkaar als groep te leren kennen over hoe een klas als groep wil gedragen. Wat wel en wat niet okay is als reactie. Jezelf in de ander kunnen zien. Erachter komen dat de ander net zo is als jij. En dat feedback geven en ontvangen voor iedereen niet zo makkelijk is. 

Het spel is af. En omdat bedrijven dezelfde problemen kunnen hebben in groepen hebben wij een vertaalslag gemaakt van dit spel naar bedrijven. En omdat ik tientallen scholen heb gesproken graag pesten te willen voorkomen, maar geen geld hebben: is voor elk bedrijf dat de uitdaging met hun team wil aangaan - het spel voor 3 scholen gratis. 

Het enige wat mooier is dan van een vijand een vriend maken is door dit proces te mogen voorkomen. En meteen vrienden worden. Laten we daarmee beginnen.

Gegevens
ISBN
Nee
Auteur
Geke Versprille, Mariëtte Kroeze & Jennifer Delano
Taal
Nederlands
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:We Face It!
Uw waardering
To Top