Autisme

Desc

Producten 1-9 van 46

per pagina
Tonen als Foto-tabel Lijst
  1. Over pubers met autisme
    Over pubers met autisme
    Waardering:
    100%

    Herkenbare ervaringsverhalen van ouders van pubers met autisme aangevuld met informatie en tips.



    Ook te bestellen via o.a.
     

    Libris Bruna

    Bol





    lees verder

    Lees verder
  2. Wegwijs rondom autisme
    Wegwijs rondom autisme

    Heldere uitleg en tips uit de dagelijkse praktijk.



    Ook te bestellen via o.a.
     

    Libris Bruna

    Bol





    lees verder

    Lees verder
  3. O jee, ik eet
    O jee, ik eet
    O jee, ik eet
    € 24,95
    Waardering:
    100%

    Eetboek voor kinderen met autisme

    Lees verder
  4. Door andere ogen
    Door andere ogen

    Met échte verhalen over kracht, hoop, succes, maar soms ook over teleurstelling, worsteling en verdriet.

    Lees verder
  5. Geef me de 5
    Geef me de 5
    Geef me de 5
    € 39,00
    Waardering:
    100%

    Een praktisch houvast bij de opvoeding van kinderen met autisme.

    Lees verder
  6. Auti-communicatie Geef me de 5
    Auti-communicatie Geef me de 5

    Brug tussen mensen met en zonder autisme.
    (het vervolg op ‘Geef me de 5’)

    Lees verder
Desc

Producten 1-9 van 46

per pagina
Tonen als Foto-tabel Lijst

Autismespectrumstoornis - ASS

Autisme is een aandoening die verband houdt met de ontwikkeling van de hersenen en die van invloed is op hoe een persoon met anderen waarneemt en socialiseert, waardoor problemen ontstaan bij sociale interactie en communicatie. De stoornis omvat ook beperkte en repetitieve gedragspatronen. De term "spectrum" bij een autismespectrumstoornis verwijst naar het brede scala van symptomen en ernst. Autismespectrumstoornis omvat aandoeningen die voorheen als afzonderlijk werden beschouwd: autisme, het Asperger-syndroom, een desintegratieve stoornis bij kinderen en een niet-gespecificeerde vorm van een alomtegenwoordige ontwikkelingsstoornis. Sommige mensen gebruiken nog steeds de term 'Asperger-syndroom', waarvan algemeen wordt aangenomen dat het aan het milde einde van de autismespectrumstoornis ligt. Een autismespectrumstoornis begint in de vroege kinderjaren en veroorzaakt uiteindelijk problemen in de samenleving - sociaal, bijvoorbeeld op school en op het werk. Vaak vertonen kinderen binnen het eerste jaar symptomen van autisme. Een klein aantal kinderen lijkt zich normaal te ontwikkelen in het eerste jaar en maakt vervolgens een periode van regressie tussen 18 en 24 maanden door wanneer ze symptomen van autisme ontwikkelen. Hoewel er geen remedie is voor een autismespectrumstoornis, kan een intensieve, vroege behandeling een groot verschil maken in het leven van veel kinderen.

Symptomen bij autisme 

Sommige kinderen vertonen in de vroege kinderjaren tekenen van een autismespectrumstoornis, zoals verminderd oogcontact, gebrek aan respons op hun naam of onverschilligheid voor zorgverleners. Andere kinderen kunnen de eerste paar maanden of jaren van hun leven normaal ontwikkelen, maar worden dan plotseling teruggetrokken of agressief of verliezen taalvaardigheden die ze al hebben verworven. Tekenen worden meestal gezien op de leeftijd van 2 jaar. Elk kind met een autismespectrumstoornis heeft waarschijnlijk een uniek gedragspatroon en mate van ernst - van slecht functioneren tot goed functioneren. Sommige kinderen met een autismespectrumstoornis hebben leermoeilijkheden en sommige vertonen tekenen van een lagere dan normale intelligentie. Andere kinderen met de stoornis hebben een normale tot hoge intelligentie - ze leren snel, maar hebben moeite om te communiceren en toe te passen wat ze weten in het dagelijks leven en zich aan te passen aan sociale situaties. Vanwege de unieke combinatie van symptomen bij elk kind, kan de ernst soms moeilijk te bepalen zijn. Het is over het algemeen gebaseerd op het niveau van beperkingen en hoe deze het functioneren beïnvloeden. Hieronder staan enkele veelvoorkomende symptomen van mensen met een autismespectrumstoornis. Sociale communicatie en interactie Een kind of volwassene met een autismespectrumstoornis kan problemen hebben met sociale interactie en communicatieve vaardigheden, waaronder een van deze symptomen: Reageert niet op zijn of haar naam of lijkt u soms niet te horen Weerstaat knuffelen en vasthouden, en lijkt liever alleen te spelen, zich terug te trekken in zijn of haar eigen wereld Heeft slecht oogcontact en mist gezichtsuitdrukking Spreekt niet of heeft vertraagde spraak, of verliest het eerdere vermogen om woorden of zinnen te zeggen Kan een gesprek niet starten of aan de gang houden, of start er slechts een om verzoeken te doen of items te labelen Spreekt met een abnormale toon of ritme en kan een zangerige stem of robotachtige spraak gebruiken Herhaalt woorden of woordgroepen letterlijk, maar begrijpt niet hoe ze moeten worden gebruikt Blijkt geen eenvoudige vragen of aanwijzingen te begrijpen Drukt geen emoties of gevoelens uit en lijkt zich niet bewust van de gevoelens van anderen Wijst niet op of brengt geen objecten mee om interesse te delen Benadert op een ongepaste manier een sociale interactie door passief, agressief of storend te zijn Heeft moeite met het herkennen van non-verbale signalen, zoals het interpreteren van andermans gezichtsuitdrukkingen, lichaamshoudingen of tone of voice.

Gedragspatronen bij autisme

Een kind of volwassene met een autismespectrumstoornis kan beperkte, repetitieve gedragspatronen, interesses of activiteiten hebben, waaronder een van deze symptomen: Voert repetitieve bewegingen uit, zoals schommelen, draaien of met de hand klapperen Voert activiteiten uit die zelfbeschadiging kunnen veroorzaken, zoals bijten of headbangen Ontwikkelt specifieke routines of rituelen en wordt bij de minste verandering verstoord Heeft problemen met coördinatie of heeft vreemde bewegingspatronen, zoals onhandigheid of lopen op de tenen, en heeft een vreemde, stijve of overdreven lichaamstaal Is gefascineerd door details van een object, zoals de draaiende wielen van een speelgoedauto, maar begrijpt het algemene doel of de functie van het object niet Is buitengewoon gevoelig voor licht, geluid of aanraking, maar kan onverschillig zijn voor pijn of temperatuur Houdt zich niet bezig met imitaties of fantasiespel Fixeert op een object of activiteit met een abnormale intensiteit of focus Heeft specifieke voedselvoorkeuren, zoals het eten van slechts een paar voedingsmiddelen of het weigeren van voedsel met een bepaalde textuur Naarmate ze ouder worden, raken sommige kinderen met een autismespectrumstoornis meer betrokken bij anderen en vertonen ze minder gedragsstoornissen. Sommige, meestal degenen met de minste ernstige problemen, kunnen uiteindelijk een normaal of bijna normaal leven leiden. Anderen blijven echter moeilijk met taal- of sociale vaardigheden en de tienerjaren kunnen slechtere gedrags- en emotionele problemen veroorzaken.

To Top