Zet je masker af

Een spel door kinderen, voor kinderen over pesten

€ 54,95

Pesten is stom! Iedereen krijgt wel eens te maken met pesten. Het spel helpt bij het oefenen van sociale vaardigheden en kan vallen onder het vak Sociale Emotionele Ontwikkeling (SEO). Speel het spel met 2 of met meerdere spelers. In een klas is het spel goed te spelen in groepen van 2-6 spelers. Gemengde teams hebben de voorkeur en bij ‘open vragen’ wordt gestimuleerd om met elkaar in gesprek te gaan. Actuele onderwerpen hebben de voorkeur om in dit spel te betrekken. Een tip kan zijn om een bemiddelaar aan te wijzen: Iemand de rol geven die het spel kan stop zetten om de situatie te bespreken of om de tijd te bewaken tijdens opdrachten.

Spelelementen die je kunt herkennen zijn:
• Leren omgaan met elkaar
• ‘Alles’ met een juiste intentie is altijd goed
• Vertrouwen hebben in elkaar en elkaar vertrouwen
• geven staat centraal
• Het spel ondersteunt ‘coöperatief leren’

Doel van het spel
- Door dit spel te spelen leer je met pesten omgaan en hopen we dat het pesten stopt.
- Het spel is afgelopen wanneer 1 van de teams bij het einde is, daarvoor moet je vragen beantwoorden en opdrachten  uitvoeren. Het gaat vooral om samenwerken en bezig zijn met het onderwerp ‘pesten’.

Ontstaan van het spel 
Dit spel is bedacht door kinderen in groep 7 van basisschool ‘Wingerd’ uit Bergharen. Een spel van kinderen voor kinderen. Tijdens een project van de gemeente Wijchen, om kinderen meer te betrekken in de politiek van alle dag, is dit spel ontstaan. Alle basisscholen uit de gemeente Wijchen hebben een kinderraad opgericht waar er onder leiding van de burgemeester echte raadsvergaderingen zijn geweest. In deze raadsvergaderingen mochten afgevaardigden van groepen 7 van alle basisscholen een project in de kindergemeenteraad voorstellen.

Deze voorstellen zijn gepresenteerd en bediscussieerd en zoals het hoort in een democratie, afgewogen en in stemming gebracht. Uiteindelijk heeft een leerling, namens groep 7 van basisschool ‘Wingerd’, met hun project om pesten tegen te gaan, de meeste stemmen verworven.

Het ontwerp en de opdrachten zijn dus bedacht door kinderen van groep 7 van ‘Wingerd’. Het spel is zo ontworpen dat er extra opdrachten kunnen worden bedacht door kinderen of anderen die dit spel willen spelen. Via de bijgeleverde cd-rom kun je opdrachtkaartjes zelf maken en toevoegen aan dit spel.

De ervaring van groep 7 van ‘Wingerd’ is dat het proces om zelf opdrachten te verzinnen het meeste inzicht geeft in wat pesten eigenlijk betekent. Mocht je dit spel spelen met klasgenoten, probeer dan vooral ook zelf opdrachten te verzinnen die aansluiten bij de actualiteit of bij wat er speelt in je groep.

Bekijk hier de hele uitzending van het jeugdjournaal>>

 

Gegevens
ISBN
9789491337338
Auteur
Alle kinderen van groep 7 Basisschool ‘Wingerd’Bergharen (schooljaar 2013-2014) & Debby (Juf)
Taal
Nederlands
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:Zet je masker af
Uw waardering
To Top