CGT Flipperkast

Cognitieve gedragstherapie in beeld.
Een methodisch bordspel bruikbaar in therapie, coaching of begeleiding op school.

€ 159,00

* Verplichte velden

CGT Flipperkast aanpassen
1 x CGT Flipperkast (B.T.W. laag)   + € 159,00

€ 159,00

Samenvatting

  Heb jij al geflipperd met G’s? Een methode die cognitieve gedragstherapie leuk maakt! 
  De Flipperkast brengt begrippen uit cognitieve gedragstherapie op een pakkende wijze in beeld. De kracht van de Flipperkast ligt in de eenvoud. Op begrijpelijke wijze worden complexe interacties uitgebeeld. 

  Bruikbaar in therapie en in coaching of begeleiding op school, door trainers met een gedragstherapeutische achtergrond.

  Uniek is het werken met veel meer dan 5 G’s. Met een scala aan gevoelens, denkfouten, goedpraters en ook helpende gedachten is de Flipperkast zowel probleemgericht als oplossingsgericht te gebruiken.  Maak analyses van de gewenste situatie, van je succesjes en uitzonderingen.

  Samenwerken, juist als praten moeilijk gaat

  Flipperkast kaartjes

  Deze werkvorm maakt de cliënt actief, ook als hij zwijgzaam is, of verbaal niet zo sterk. Je kunt een kaartje pakken of aanwijzen, ook als je iets nog niet hardop durft uit te spreken. Er is ruime keus aan gevoels- en gedachtenkaartjes. Achter niet-helpende gedachten zijn voorbeelden van helpende te vinden. Zoek en puzzel samen.

  De beeldende vorm maakt dat de cliënt beter begrijpt wat therapie inhoudt,  en beter kan meedenken over doelen en methoden. Dit vergroot betrokkenheid, inzet en daarmee resultaat. 

  Meer dan 5 G’s en toch te begrijpen
  Niet alleen kaartjes over:
  -        Gebeurtenis
  -        Gedachte (zowel helpend als niet-helpend)
  -        Gevoel
  -        Gedrag
  -        Gevolg (zowel op lange als korte termijn)

  Maar ook over:

  -        lichamelijke Gewaarwording (naast Gevoel)
  -        Goedprater (als subcategorie van Gedachte)
  -        Geschiedenis
  -        Gevoeligheid
  -        Gat (de valkuil -voor Schemagerichte therapeuten)
  -        Gemoedstoestand (de modus -voor Schemagerichte therapeuten)

  En als context, te vinden in de omranding van de Flipperkast:

  -        Gezin
  -        Gemeenschap
  -        Geloof

  Tot 12 G’s die tegelijkertijd een rol spelen. Toch begrijpelijk doordat hetzelfde beeld geleidelijk uitgebreid wordt.

  Eenvoudig maar niet kinderachtig
  Puzzel samen met 3 of 5 G’s en breid dit afhankelijk van de behoeften van je cliënt uit. Voorwaarde is dat deze het verschil tussen Gedachten en Gevoelens begrijpt. Gevolgen zijn, wanneer de cliënt dat aankan, te onderscheiden in Gevolgen op lange en korte termijn. Bruikbaar wanneer meer zelfcontrole nodig is.

  Ontwikkeld als methode voor pubers maar bruikbaar vanaf ongeveer 10 jaar. Maakt ook aan ouders of volwassen cliënten inzichtelijk wat de behandeling inhoudt, en wat belangrijke helpende Gedachten zijn. Cliënten die meer abstractie aankunnen leren zelf te herkennen wat achterliggende typen denkfouten zijn, en deze uit te dagen.  

  Met extra mogelijkheden
  De Flipperkast wordt vooral gebruikt wanneer je tot helpende gedachten wilt komen, of een ABC- of functieanalyse wilt maken. Tevens bruikbaar bij het formuleren en evalueren van doelen. Welke interventie heeft positief gewerkt op welk gebied, en wat resteert er nog? Ook bedoeld om de methode van CGT aan cliënt of ouders uit te leggen, en te onderbouwen waarom je voor een bepaalde aanpak kiest.

  Een extraatje op de Gevolgkaartjes is de codering op de achterzijde die de therapeut of coach helpt te bepalen of alle typen bekrachtigers zijn nagevraagd.  

  Binnen de gevoelskaartjes zijn 5 B’s te vinden, en de koppels veilig-onveilig; pluis-niet pluis, prettig-onprettig, ja-gevoel en nee-gevoel, om in meer algemene termen psycho-educatie over gevoelens te kunnen geven. Ook de kaartjes met lichamelijke Gewaarwordingen zijn aanknopingspunt voor psycho-educatie.

  Met de extra set Kennen, Kunnen, Durven, Willen, Doen is na te gaan of het nodig is voorlichting te geven, vaardigheden of lef te trainen, te motiveren, of dat ondersteuning in het toepassen nodig is.

  EMDR-therapeuten kunnen de NC en PC selecteren uit de Gedachtenkaartjes, alle domeinen zijn vertegenwoordigd.

  Schematherapeuten kunnen de valkuil- en moduskaartjes gebruiken i.p.v. Geschiedenis en Gevoeligheid.

  Kortom, een werkvorm met verschillende moeilijkheidsgraden en mogelijkheden, aan te passen aan wat een cliënt nodig heeft.

   

  Gegevens
  ISBN
  9789491337529
  Auteur
  drs. Uschi Koster
  Taal
  Nederlands
  Schrijf uw eigen review
  U plaatst een review over:CGT Flipperkast
  Uw waardering
  To Top