Rekenflits around the world

Een automatiserings en memoriseringsspel voor het optellen en aftrekken door de 10 en de tafels van vermenigvuldiging en delen van 1 tot en met 9.

€ 12,95

Automatiserings en memoriseringsspel voor rekenen

Aan de voorzijde staan twee getallen onder de tien waarmee drie bewerkingen(+, -, x) worden gemaakt. Aan de achterzijde staat achter het bewerkingsteken de uitkomst van de bewerking. Door de uitkomst van de vermenigvuldiging van de achterzijde te noemen en het onderste getal van de voorzijde met de hand te bedekken wordt een deling met het tafelgetal worden gemaakt. Het bedekte antwoord is het quotiënt. 


Bij het optellen en aftrekken door de 10 is de 5-structuur van de dobbelsteenstructuur gebruikt. Bij het vermenigvuldigen en delen is het tafelgetal aan de voorzijde in een eigen kleur weergegeven.

Er zijn 45 flitskaarten. Bij 20 kaarten wordt de splitsing door de 10 bij de getallen 2 tot en met 9 exemplarisch met behulp van de dobbelsteenstructuur ingeoefend. Bij het vermenigvuldigen wordt uitgegaan van het wederkerigheidsprincipe. Door het grootste getal steeds bovenaan te zetten vervalt bijna de helft van de vermenigvuldigingsbewerkingen bij de tafels van 1 tot en met 9. Door later bij het delen óók het bovenste getal als deeltal te nemen kan bij het delen ook de wederkerigheid geaccentueerd worden.

Voor wie is rekenspel Rekenflits around the world?

Rekenflits around the world is een reken automatiserings- en memoriseringsspel dat geschikt is voor álle leerlingen die zich bezig houden met het optellen en aftrekken van 2 getallen onder de 10 (waarbij het antwoord door het eerste tiental gaat) en de tafels van vermenigvuldiging en delen van 1 tot en met 9. 

Het rekenspel heeft haar kracht en naam ontleend aan:

- het snel tonen (flitsen) van de spelkaarten

- het competitiespel waarbij het er om gaat dat een leerling zover mogelijk in de klas kan rondkomen (around the world).

Optellen 1
.
Bij het optellen zijn er twee mogelijkheden: optellingen waarbij het antwoord niet door het eerste tiental gaat en optellingen waarbij het antwoord dóór het eerste tiental gaat. 
Rekenflits

Voorbeeld 1a.
Op de voorzijde staat in de wereldbol (links) het plusteken. 

Voorbeeld 1b.
Op de achterzijde staat achter het plusteken het antwoord 7. (5 + 2 = 7) 

Optellen 2.
Op de voorzijde staan onder de lijn (in de vorm van een tafel met twee poten) de dobbelsteenafbeeldingen 2 en 3. Deze dobbelstenen hebben een steunfunctie naar de leerlingen toe voor de splitsing van het optelgetal 5 naar de 10 toe en de rest van de optelling boven de 10. (8 + 2 + 3 = 13) 
RekenflitsRekenflits
Als uitbreiding bij het optellen kunnen de zogenaamde stipsommen worden ingeoefend. Bij optellen 2 wordt het antwoord van de optelling 8 + 5 gegeven (13). Door de hand op het optelgetal 5 aan de voorzijde te leggen, kan de leerling met behulp van de dobbelstenen onder de lijn (de dobbelsteen met het getal 2 en de dobbelsteen met het getal 3) het stipgetal (5) vinden. (13 = 8 + . ) 

Hoe kun het rekenspel Rekenflits around the world gebruiken?

Rekenflits around the world kun je op diverse manieren binnen het onderwijs voor het automatiseren en memoriseren bij het rekenen gebruiken:
1. klassikaal bij het automatiseren aan het begin van een les (10 minuten).
2. individueel (zie voorbeeld)
3. duovorm of kleine groepjes

Afmeting speelkaarten 130x85mm 

Het aantal kaarten met oefeningen is beperkt tot 45 , omdat:
• bij het optellen en aftrekken uitgegaan wordt van het principe van handig rekenen, d.w.z. het optel- en aftrekgetal is altijd het kleinste getal
• de optel- en aftrekopdrachten bij twee getallen onder de 10 exemplarisch zijn voor de andere optel- en aftrekopdrachten bij twee getallen onder de 10 door het eerste tiental
• bij het vermenigvuldigen en delen gebruik wordt gemaakt van het wederkerigheidsprincipe

Hoe werkt Rekenflits around the world?
Elke kaart bestaat uit een voorzijde en een achterzijde. Aan de voorzijde staan twee getallen onder de tien waarmee drie rekenbewerkingen (+, -, x) kunnen worden gemaakt. Aan de achterzijde staat achter het bewerkingsteken de uitkomst van de bewerking. Voor het delen is het deelteken achter het antwoord van de
vermenigvuldiging (op de achterzijde van de kaart) geplaatst. 

 Rekenflits

Gegevens
ISBN
9789075129878
Auteur
Henk Logtenberg
Taal
Nederlands
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:Rekenflits around the world
Uw waardering
To Top