In Gesprek

Een communicatiespel voor thuis, op school en de jeugdhulpverlening.

-Kaartenset met vragen voor kinderen onder de twaalf.
-Kaartenset met vragen voor jongeren boven de twaalf.

€ 29,95

* Verplichte velden

In Gesprek aanpassen
1 x In Gesprek (b.t.w. laag)   + € 29,95

€ 29,95

Samenvatting

  Inleiding
  “Wat een leuke vorm.” “Ik was verrast over de antwoorden van de kinderen.” ”Sommige vragen vond ik wel moeilijk.” “Het was goed de tijd te hebben om elkaar te spreken.” “Het was serieus en we hebben ook lekker gelachen.” Dit is een greep uit de reacties van mijn cliënten na het spelen van het spel In Gesprek. Sinds enkele jaren werk ik op de Ambulante afdeling van Stichting Timon; jeugdhulpverlening. Naast de doelgerichte gesprekken waarin het contact met de cliënt en de methodiek centraal staan, maak ik ook graag gebruik van een spelvorm om met elkaar in gesprek te komen of een thema dat in een gezin aandacht vraagt op een creatieve manier vorm te geven. Het spel In Gesprek wil ik graag onder uw aandacht brengen.

  Motivatie
  Het spel In Gesprek is een spel met kaartjes, op ieder kaartje staat één vraag. Ieder gezin zou dit spel met elkaar kunnen spelen om de mening, gedachte of het verhaal van de ander te horen en om goed naar elkaar te luisteren. Voor de Ambulant hulpverlener is het spel een bijzonder bruikbaar middel om het gezin met elkaar in gesprek te laten zijn. Hierdoor zult u als hulpverlener meer gaan begrijpen van de manier waarop er in het gezin gecommuniceerd wordt, hoe de gezinsleden op elkaar reageren, hoe ze bij en met elkaar betrokken zijn en hoe goed of hoe moeilijk ze hun gedachten onder woorden kunnen brengen. Ook de gezinsleden zelf zijn soms werkelijk verrast en soms ook geschokt over wat er gezegd wordt. In het spel krijgt ieder een kaart met een vraag. Andere gezinsleden en de hulpverlener mogen hier over doorvragen. Reacties van anderen moeten zoveel mogelijk vermeden worden, omdat anders de aandacht verlegd kan worden van degene die de vraag beantwoordt naar degene die daar een opmerking over heeft. Bovendien ligt dan het gevaar van een discussie op de loer(voor een kleine discussie kan soms ruimte gemaakt worden). Gezinsleden leren hun reacties of associaties uit te stellen.

  Gebruik
  Het spel is met name erg bruikbaar door zijn eenvoud. Geen ingewikkelde spelregels of een veelheid aan verschillende kaartjes, pionnetjes of fiches. Er is een draaischijf met daarop zes kleuren die corresponderen met de zes kleuren van de zes stapeltjes die op de tafel liggen. Ieder stapeltje heeft zijn eigen thema. De thema’s zijn: persoonlijk, relaties, gezin, lastige situaties, opvoeding en vaardigheden. Om de beurt draait iemand aan de schijf en pakt het bovenste kaartje van stapel kaarten met de kleur die de draaischijf aanwijst. Deze vraag wordt hardop voorgelezen en vervolgens beantwoord. De anderen mogen alleen vragen stellen over het gegeven antwoord. De hulpverlener of een aangewezen gezinslid bepaalt het moment van het doorgeven van de draaischijf, zodat de volgende persoon aan de beurt is. De hulpverlener kan als de situatie dit toelaat meedoen met de beantwoording van de vragen. 

  Er is een kaartenset met vragen voor kinderen onder de twaalf. De thema's hierbij zijn; mening, huis, gezin, regels, school/werk en spelen. De set voor jongeren boven de twaalf bestaat uit de thema's vaardigheden, lastige situaties, opvoeding, gezin, relaties en persoonlijk. Er zijn genoeg vragen om ca. veertig minuten met elkaar te kunnen spelen. Het spel is eenvoudig mee te nemen in uw tas, te gebruiken en weer op te ruimen.

  Materiaal
  Het spel bestaat uit:
  Een handleiding
  2 doosjes met spelkaartjes (deze bevatten 6 verschillende thema's)
  Draaischijf met wijzer
  Een dobbelsteen

   

  Gegevens
  ISBN
  9789075129663
  Auteur
  Jet Roetman
  Taal
  Nederlands
  Schrijf uw eigen review
  U plaatst een review over:In Gesprek
  Uw waardering
  To Top