Op Stap basisset

Een theoretische en praktische methode om de zelfredzaamheid te vergroten.

€ 102,50

Inleiding
‘Op Stap’ biedt op een aantrekkelijke wijze een leermethode aan waarin de autonomie van de cliënten wordt vergroot op het gebied van persoonlijke verzorging en huishoudelijke vaardigheden. De methode is breed inzetbaar en kan worden aangeboden door iedereen die zich er bekwaam voor voelt, zoals ouders, begeleiders, scholen of zorginstellingen.

Er wordt in de begeleidermap kort maar krachtig ingegaan op de theorie die zich leent als voorkennis voor de begeleider.
“Dit is wel handig”, is een reactie van een meisje die de werkkaarten ‘jezelf wassen – vrouw’ gebruikt en opgehangen heeft in de badkamer. Zij gebruikt het steeds weer als geheugensteuntje dat ze zich goed moet wassen.

“Zullen we de kaart laten hangen”, vroeg een jongen die de werkkaart ‘thee zetten’ gebruikte. Deze was opgehangen aan de achterwand van het aanrecht. Het bewijst dat sommigen het fijn vinden om structureel te werken op een gevisualiseerde manier aan een vaardigheid. Deze cliënten zagen het ook als extra leuk om het op deze manier aan te leren.

Zowel voor het uitvoeren op groepsniveau als voor het uitvoeren op individueel niveau is er een indeling beschreven die hierbij gebruikt kan worden. Deze methodiek is flexibel aan- en toe te passen zodat het past bij ieder persoon. Het is mogelijk en ook van belang om zelf de methode zo om te buigen dat het past bij de cliënt en de begeleider.

Met het oog op participatie is het onmisbaar om een leuke manier te hebben om vaardigheden aan te leren.

De werkkaarten
‘Op Stap’ beschikt over 16 werkkaarten die zich richten op de het bevorderen van de zelfredzaamheid. De kaarten zijn verdeeld over persoonlijke verzorging en huishoudelijke vaardigheden zoals jezelf wassen, stofzuigen, thee zetten, boterham klaarmaken, vaatwasser in- en uitruimen en nog meer.
 
Doelgroep
Methodiek ‘Op Stap’ is een theoretisch en praktisch hulpmiddel voor begeleiders van (jong)volwassenen met een (matig) verstandelijke beperking die zich graag willen en kunnen ontwikkelen op het gebied van de zelfredzaamheid in de praktijk. Naast dat het voor deze doelgroep geschreven is kan het ook gebruikt worden voor kinderen die graag vaardigheden willen leren op het gebied van de persoonlijke verzorging en zelfredzaamheid binnen het huishouden.

Gebruik
De methode ‘Op Stap’ is makkelijk in gebruik omdat iedereen het toe kan passen of aan kan bieden. De methode is compleet met theoretische voorinformatie tot verschillende uitgeschreven mogelijkheden voor het toepassen. De mogelijkheid is er om de methode te gebruiken zoals de begeleider of cliënt het wil en wat bij hen past.

De theorie buigt zich over verschillende onderwerpen over communicatie, bejegening, visualisatie en nog meer. Ook is er in een hoofdstuk aandacht besteed aan begeleidersvaardigheden.

‘Op Stap’ werkt aan de hand van werkkaarten waar visualisatie centraal staat. Iedere werkkaart bevat foto’s over het uitvoeren van de huidige vaardigheid. De foto’s worden ondersteunt door korte zinnen voor uitleg. De werkkaarten zijn in drie niveaus opgesteld. Er zit bij iedere werkkaart een begeleiderkaart gevoegd waarop beschreven staat wat er van de begeleider verwacht wordt aan extra uitleg. 

Zowel voor het uitvoeren op groepsniveau als voor het uitvoeren op individueel niveau is er een indeling beschreven die hierbij gebruikt kan worden. 
Gegevens
ISBN
9789491337192
Auteur
Shirley Goedendorp
Taal
Nederlands
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:Op Stap basisset
Uw waardering
To Top