Kjeld is een held

Een bijzonder boek over een jongetje met een taalprobleem voor kinderen, ouders en leerkrachten, voorzien van extra informatie en praktische tips.

Ook te bestellen via o.a.
 

Libris Bruna

Bol

lees verder

€ 12,95

Ambulante begeleiding van taaljuf Kitty 

Kjeld is een jongetje van 8 jaar. Als hij gaat verhuizen gaat hij ook naar een nieuwe school. Hij vindt het wel een beetje spannend, ook omdat hij niet zo goed is in taal. Gelukkig krijgt hij al snel een vriendje, komt in het voetbalteam en krijgt hulp van taaljuf Kitty. Maar… hij mag jammer genoeg niet bij de geheime jongensclub. Dan raakt een aantal jongens in de problemen… Wat gaat Kjeld doen?

'Kjeld is een held’ is bestemd voor kinderen van 6 tot 10 jaar, voor ouders en leerkrachten. Het is niet alleen een spannend boek, het bevat ook informatie en tips over woordvindingsproblemen. Kinderen kunnen het boek zelf lezen, maar ouders en leerkrachten kunnen het boek ook voorlezen.

Kinderen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS)

Iedereen is het wel eens gebeurd: je kunt even niet op een woord komen, terwijl het op het puntje van je tong ligt… Maar als een kind vaak en veel moeite heeft om een woord te vinden heeft hij/zij misschien woordvindingsproblemen. Bij kinderen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) komt dit regelmatig voor. Zij hebben moeite met praten en met het begrijpen van taal. Sommige kinderen voelen zich hierdoor onzeker, of gedragen zich opstandig, of gaan zich ervoor schamen en nemen steeds minder deel aan gesprekken. Hun zelfvertrouwen kan hierdoor flink afnemen. Soms worden deze kinderen zelfs buitengesloten.

In dit boek heeft Kjeld woordvindingsproblemen. Kinderen kunnen zich met Kjeld identificeren. Vanuit de beleving en ervaringswereld van een kind uit groep 5 ervaart de lezer wat voor effect het heeft op een kind en welke ondersteuning geboden kan worden. Met extra hulp kunnen deze kinderen zich meestal goed redden. Ondanks… of misschien wel dankzij zijn ’handicap’ wordt Kjeld toch de held van het verhaal!

Over de auteur
Na 20 jaar in het basisonderwijs gewerkt te hebben als leerkracht en remedial teacher heb ik in 2000 de overstap gemaakt naar het speciaal onderwijs (cluster 2 voor kinderen met een taalontwikkelingsstoornis, slechthorendheid en autisme).

Tot 2017 heb ik, als ambulant begeleider van Kentalis, hulp geboden aan kinderen met taalproblemen in het basisonderwijs. Daarbij werd, in overleg met de leerkracht, ouders, logopediste en indien mogelijk met het kind zelf, de leeromgeving aangepast en adviezen en hulpmiddelen aangereikt. Daardoor konden deze kinderen meestal in hun eigen omgeving het reguliere basisonderwijs blijven volgen.

Ik heb ervaren hoeveel onbekendheid er nog is met deze problematiek; het is eigenlijk een ’onzichtbare’ handicap. Ik hoop dat mijn boek 'Kjeld is een held’ bij zal dragen aan het begrip voor kinderen met een taalontwikkelingsstoornis en aan de ondersteuning van deze kinderen thuis en op school.

Gegevens
ISBN
9789492593566
Auteur
Wilma Versteege
Illustrator
Nga-ying Tang
Pagina's
92
Taal
Nederlands
Leeftijd
6 - 10 jaar
Formaat
Softcover 170x240
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:Kjeld is een held
Uw waardering
To Top