Woord in zicht NL

Waardering:
100% of 100

Door met deze methode te werken wordt het inzicht in de opbouw van samengestelde woorden duidelijk en hierdoor wordt het gevoel voor de taal vergroot.

€ 32,50

Doelstelling
Door het werken met deze methode wordt het inzicht in de opbouw van samengestelde woorden en de functie die woorden in een zin hebben duidelijk gemaakt. Het gevoel voor de taal verdiept zich. De principes die hier worden aangeleerd gelden ook voor de moderne vreemde talen. Door met deze methode te werken wordt het aanleren van de moderne vreemde talen gemakkelijker.

Veel taalzwakke en dyslectische leerlingen hebben er geen idee van hoe de taal en de woorden als onderdeel daarvan zijn opgebouwd. Voor hen is een tekst vaak niet meer dan een grote brij van letters waar ze nauwelijks structuur in kunnen ontdekken. Daardoor moeten woorden steeds opnieuw worden gedecodeerd. Door met deze methode te werken, worden veel terugkomende regelmatigheden zoals bijvoorbeeld de achtervoegsels –heid, -ig en -ing sneller herkend. Dat geldt ook voor de veel voorkomende voorvoegsels zoals ver-, ont- en be-. Hierdoor kan het leestempo omhoog gaan en worden er minder schrijffouten gemaakt.

Doelgroep
De methode is ontwikkeld voor de bovenbouw van het basis onderwijs en voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs.
Er kan individueel maar ook in groepen  gewerkt worden. Werken in groepen geeft een extra  stimulans.
In de praktijk is gebleken dat mensen die Nederlands willen leren er meer inzicht door krijgen, en ook hun woordenschat wordt ermee uitgebreid.

Werkwijze
Er wordt gewerkt met kaartjes in verschillende kleuren. 

Voorbeeld: Onoverzichtelijkheid
Onoverzichtelijkheid

on-  is een voorvoegsel dat een ontkenning aanduidt

over-  is een voorzetsel als voorvoegsel gebruikt

zicht is het grondwoord

-lijk en heid zijn achtervoegsels

De e tussen zicht en lijk dient voor een vloeiender uitspraak

Als -lijk achter aan een woord staat, hebben we met een bijvoeglijk naamwoord te maken. Door er heid achter te zetten wordt het woord een zelfstandig naamwoord 

Gegevens
ISBN
Nee
Auteur
Klara Zandstra
Taal
Nederlands
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:Woord in zicht NL
Uw waardering
To Top