De ziekte van onduidelijkheid

Evelien, een vrouw met autisme, schrijft over haar leven binnen de muren van de zorg.

€ 31,00

Evelien Bleeker heeft de ziekte van onduidelijkheid, ook wel autisme genoemd, en woont in een zorginstelling. Als gevolg van haar autisme neemt ze de wereld waar als een verzameling losse puzzelstukjes. Dit verwart haar zo dat ze regelmatig in paniek raakt. Het is daarom voor haar noodzakelijk honderd procent duidelijkheid van haar omgeving te vragen. De enige taal die ze daarvoor tot haar beschikking heeft is agressie. Evelien
Een agressie die Evelien niet wil, maar die haar telkens overvalt. Dit boek is een indringend verslag van haar strijd tegen bubbels en moetens – tegen paniek en dwang. Aan de hand van talrijke anekdotes beschrijft Evelien hoe ze haar leven ervaart en wat ze van haar begeleiders verwacht.

Het sleutelwoord daarbij is duidelijkheid. Bied mij duidelijkheid, dan voel ik mij veilig en heb ik mijn agressie niet meer nodig – zo kan haar oproep worden samengevat. Wie Eveliens verslag leest voelt zich meegenomen in een wereld die chaotisch en vreemd, maar tegelijk vaak verrassend herkenbaar is.Colette de Bruin is auteur van Geef me de 5, een boek waarin ze aangeeft hoe je mensen met autisme duidelijkheid kunt bieden. Helpen met puzzelen staat daarbij centraal. Geef me de 5 speelt in het leven van Evelien een belangrijke rol. Veelvuldig verwijst ze naar het boek van Colette. Haar vraag om duidelijkheid verwoordt zij telkens als een vraag naar Geef me de 5. Colette treedt in dit boek op als tolk tussen Evelien en de lezer. In korte fragmenten geeft zij aan hoe de hulpvraag van Evelien in de praktijk kan worden uitgelegd en hoe begeleiders hier mee om kunnen gaan. Daarmee maakt ze de ‘gebruiksaanwijzing’ van Evelien begrijpelijk en praktisch uitvoerbaar.

Lees >> de recensie van Peter Vermeulen




Gegevens
ISBN
9789075129793
Auteur
Evelien Bleeker & Colette de Bruin
Illustrator
Evelien Bleeker
Pagina's
208
Taal
Nederlands
Leeftijd
alle leeftijden
Formaat
Softcover170x240mm
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:De ziekte van onduidelijkheid
Uw waardering
To Top