De Drakendokter

Gideon (deel 1)

Een dolkomisch drakenboek voor jong en oud.
Extra, extra superleuk gemaakt voor kinderen met autisme.

€ 17,95

Gratis lesbrief
Lees elke dag in vijf tot tien minuten 1 hoofdstuk klassikaal voor en maak de opdrachten.
Klik hier>> voor de gratis lesbrief  De Drakendokter - Gideon

Geen gewoon drakenverhaal!
Stoere draak Gideon heeft een probleem.
Een enorm probleem.
Daarom gaat hij naar de beroemde drakendokter Killian.
Maar als hij daar is, krijgt hij geen woord meer uit zijn bekje.
Gideon kan alleen nog maar huilen.
Gelukkig heeft Killian een oplossing voor elke drakenkwaal. 

Doelgroep
Kinderen met en zonder autisme van 6 tot 12 jaar.

Omdat de sociaal emotionele ontwikkeling bij ASS onregelmatig verloopt, is niet altijd duidelijk waar het kind precies zit in die ontwikkeling. Daarom is het verhaal geschikt voor een brede leeftijdsgroep. 

Leerdoel
De meeste kinderen schakelen binnen hun leesontwikkeling automatisch over van: “één moment, één verhaal” naar “langer verhaal, meerdere dagen”. Kinderen met autisme, adhd, add en taalontwikkelingsproblemen vinden het lastiger om die omslag te maken. Dit heeft zijn weerslag op het zelfstandig lezen van langere teksten over meerdere momenten.

Veel kinderen met autisme vinden het moeilijk om een selectie te maken tussen relevante en irrelevante informatie. Een rigide denkpatroon kan problemen geven: je vastbijten op een detail en de hoofdlijn vergeten. En omdat deze kinderen gedurende de dag zo overstelpt raken door prikkels, vinden ze het lastig om rustig te worden en de juiste informatie weer op te halen. Dit belemmert het plezier in het lezen van een langer verhaal gedurende meerdere dagen. 

De Drakendokter is een doorlopend verhaal en bevat extra aanwijzingen en herhalingen zodat het verhaal elke dag goed gevolgd kan worden. Zo ontstaat een tussenstap en kan het lezen en onthouden van een langer verhaal geoefend worden.

Tegemoetkomingen aan autisme in taal en tekst
De concentratiespanne van kinderen met ASS is niet zelden korter dan gemiddeld. De lengte van de hoofdstukken is hierop afgestemd.
De cliffhangers zijn mild, om kinderen met angsten te ontzien.

Er wordt rekening gehouden met een tragere taalverwerking. Er zijn weinig complexe of samengestelde zinnen. De zinnen zijn eenvoudig, kort en logisch. Er wordt extra vaak aangegeven wie aan het woord is tijdens een dialoog. Verwijzingen worden spaarzaam gebruikt en waar zij toch voorkomen zijn ze helder en duidelijk. Het verhaal wordt chronologisch verteld en lastige flashbacks worden vermeden of goed toegelicht.  

Elke zin staat op een nieuwe regel. Dat geeft overzicht. Niet alleen voor de lezer, ook voor de voorlezer.

Elementen uit het verhaal sluiten aan bij de belevingswereld van een kind met autisme. In het verhaal wordt verder niet gesproken over autisme.

Co-doelgroepen
Door de tegemoetkomingen is het boek ook zeer geschikt voor jongere kinderen met een hoog leesniveau. Het is een langer verhaal dat aansluit bij hun belevingswereld. Maar ook wat oudere kinderen met een lager leesniveau ervaren De Drakendokter als een fijn boek. Zij begrijpen net iets meer van de taalgrapjes en referenties naar games, terwijl het verhaal qua taal en opbouw makkelijk te lezen is.

Volg alles over de avonturen van Killian de Drakendokter via Facebook>>

Gegevens
ISBN
9789491337253
Auteur
Ingrid Bilardie
Illustrator
Lars Reen
Pagina's
128
Taal
Nederlands
Leeftijd
6 - 12 jaar
Formaat
Softcover 170x240mm
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:De Drakendokter
Uw waardering
To Top